Мирослав Кочев е новият Главен финансов директор на “Дженерали Застраховане” АД


Miroslav Kochev_3.jpg

Мирослав Кочев е новият Главен финансов директор на “Дженерали Застраховане” АД. Той наследява позицията от Жанета Джамбазка, като промяната влезе в сила от 1 октомври 2023 г. Успоредно с тази роля, г-н Кочев се присъединява към Управителния съвет на дружеството.

Мирослав Кочев има дългогодишен опит в сферата на финансите. Той става част от екипа на “Дженерали Застраховане” АД през 2014 г. като началник на отдел “Отчети и инвестиции”. 4 години по-късно е избран за директор “Управление на риска” в компанията, като заемаше тази длъжност досега. Като част от екипа на “Дженерали Застраховане” АД г-н Кочев има ключова роля в редица стратегически финансови проекти, включително въвеждането на рамката Платежоспособност II в областта на оценяването на активи и създаването на системата за управление на риска и управлението на капитала. Преди 2014 г. Мирослав Кочев развива професионалните си умения в сферата на финансите и одита в екипа на KPMG България.

Г-н Кочев притежава магистърска степен по “Макроикономика” от Софийски университет „Св. Климент Охридски”. През 2022 г. завършва mini-MBA програмата „Актюери на бъдещето“ на MIB Trieste School of Management. Мирослав Кочев е член на Асоциацията на сертифицираните счетоводители (ACCA) от 2016 г.

Мирослав Кочев коментира: “Благодарен съм за гласуваното доверие и за възможността, като заявявам, че съм готов да работя за справянето с предстоящите предизвикателства! Това, че сме част от международна група с над 190-години опит в лицето на Generali, ми дава увереност, че заедно с целия екип на компанията ще продължим да насочваме усилията си към постигането на стратегическите ни цели, както и за гарантирането на добри резултати за всичките ни заинтересовани страни.”.

След назначаването на Мирослав Кочев на поста Главен финансов директор, Жанета Джамбазка ще продължи да изпълнява функцията на член на Управителния съвет на “Дженерали Застраховане” АД и “Джи Пи Презастраховане” АД до началото на 2024 г.

Г-жа Джамбазка има дългогодишен опит в застрахователния сектор, като нейният професионален път в сектора започва през 1988 г. От 2015 г. досега тя заемаше длъжността Главен финансов директор на “Дженерали Застраховане” АД, като по-рано кариерата й минава през ЗАД “Виктория”, където е Изпълнителен директор и Зам.-председател на Управителния съвет на дружеството между 2002 и 2015 г. Преди това тя заема различни длъжности в “ДЗИ” АД и “ДЗИ-Общо застраховане”, като достига позицията на Главен изпълнителен директор на “ДЗИ-Общо застраховане”.

Г-жа Джамбазка е завършила през 1987 г. ВИИ „Карл Маркс“ (Университет за национално и световно стопанство), специалност „Счетоводна отчетност“, като по-късно придобива и степен „магистър по Счетоводство и контрол ". Има допълнителни квалификации към С.А. „Д. А. Ценов“ , Свищов, 1995 – 1997 г., специалност „Застрахователен мениджмънт“, и през 1999 г. към Австрийската стопанска камара по „Фирмен мениджмънт“, „Вътрешен одит” и „Маркетинг и комуникации”. През 2016 г. Жанета Джамбазка е победител в престижния конкурс CFO на годината в категория „Стратегия за развитие на финансовата функция".

Жанета Джамбазка коментира: “Удовлетворена съм от постигнатото през годините – Дженерали Застраховане  е финансово стабилна компания с отлични резултати и потенциал за постигане на стратегическите си цели в бъдеще. Благодарна съм за доверието, подкрепата и уважението на екипа си и на колегите, с които работихме заедно през годините! Пожелавам на Мирослав Кочев успешно да преодолява предизвикателствата и вярвам, че с качествата,  които притежава, ще бъде успешен Главен финансов директор!”.