Деца и родители в 127 населени места получават достъп до социални услуги с нова програма на THSN България


DSC08035.jpg

Деца и родители в 127 населени места в България ще получат достъп до ключови социални услуги по нова програма на инициативата The Human Safety Net (THSN) България и фондация “За Нашите Деца”. Двете организации обявиха старта на проекта “Холистична подкрепа за ранно детско развитие” по стратегията Scale-Up на официално събитие в Пловдив. В него участие взеха представители на публичния и частния сектор.

THSN и фондация “За Нашите Деца” ще развиват програмата през следващите 3 години, като тя ще позволи на двете организации да изведат първия си съвместен проект, приключил през 2022 г., на следващо ниво. С тази нова стъпка фондацията ще въведе холистичния модел за предоставяне на социални услуги в 127 населени места, намиращи се в общо 11 общини. След като първият съвместен проект “Да дадем път на услугите за ранното детско развитие” включваше 2 общини, то новият добавя още 9 в областите София и Пловдив. Това са Костинброд, Елин Пелин, Раковски, Марица, Стамболийски, Родопи, Перущица, Асеновград и Куклен.

В рамките на “Холистична подкрепа за ранно детско развитие” деца, живеещи в уязвими условия, и деца със специални потребности ще имат достъп до ключови за развитието им услуги на място, а не само в центровете на фондация "За Нашите Деца" в София и Пловдив. Това ще стане възможно, като организацията планира да обучи 1800 специалисти, които ще работят със семейства в тези 11 общини. Програмата ще позволи на организацията да разшири мобилните си услуги и ще добави в обхвата им много нови населени места в страната.

“Вярвам, че ще постигнем всичко това само ако действаме заедно”, каза г-н Николай Станчев, Главен изпълнителен директор на “Дженерали Застраховане“ АД по време на събитието. 'Нашата мисия е да допринесем за по-доброто бъдеще на децата в България и бихме могли да го направим само ако обединим усилията на публичния, частния и нестопанския сектор”, добави той.

"Няма по-голяма сила за промяна от едно общество, което се обединява около общата ни кауза за ранното детско развитие", коментира г-жа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За Нашите Деца" и допълни: "Това е мисия, но и възможност ние да променим нашето утре като защитим щастието на децата днес.“.

THSN България и фондация "За Нашите Деца" стартираха партньорството си в края на 2019 г. с първия проект "Отвори път към ранното детско развитие". По него в рамките на 3 години подкрепа получиха над 1800 деца и повече от 2600 родители.